Már több mint 800 éves hagyománya van a matcha tea feldolgozásának
Az első tealeveleket tavasszal szedik. A mezőt három hétig hálókkal takarják le, hogy a növény a napfény hiánya miatt nagy mennyiségű klorofillt termeljen, ami a matcha tea smaragdzöld színét adja. A kiváló minőségű, eredeti matcha tea élénkzöld színének fő oka tehát a hálókkal árnyékolt termőterület. Ugyanakkor általában csak a növény tetején lévő, legfiatalabb és legzöldebb leveleket szedik le kézzel.
Gránitmalmokban őrlik a matcha teát
A levelek betakarítása után azonnal megkezdődik a további feldolgozásuk, vagyis a levelek finom porrá őrlése. A szárítási folyamat során eltávolítják az ereket és a szárakat. A forró gőz megakadályozza az erjedést, frissen tartja a leveleket, és biztosítja, hogy minden tápanyag a teában maradjon. A levelekből készített pépet gránitmalmokban finom porrá őrlik. A jól őrölt matcha tea annyira finom, hogy szinte elolvad a szájban.
Hogyan lehet felismerni a valódi és kiváló minőségű japán matcha teát?
Ha kiváló minőségű, valódi matcha teát keresel, amely kiváló ízélményt nyújt, és bizonyítottan jótékony hatása van a szervezetre, nem valószínű, hogy megelégednél a nem Japánból származó, gyengébb minőségű pótlékokkal. Hogyan tájékozódj és találj minőségi, eredeti matchát?
Tanúsítványok és tesztek
Az említett matcha teának vannak terméktanúsítványai? Rendelkezik organikus minősítéssel? Az eladó szigorúan teszteli a gombákat, növényvédő szereket, nehézfémeket és az E. coli baktériumot? Ezeknek a megerősítéseknek valóban rendelkezésre kell állniuk a kiváló minőségű, valódi matcha tea esetében.
A tea eredete
A gyártó vagy az eladó feltünteti a tea eredetét? Ha a csomagolt tea származási információ nélkül kerül forgalomba, érdemes más termék után nézned.
A minőség ellenőrzésére egy egyszerű teszt is létezik
Az őrölt matcha tea minőségét a következő teszt mutatja meg: szórj egy kis matcha port fehér papírra, majd húzd végig az ujjad a halmon magad felé, és figyeld meg, milyen tömör a vonal. A gyengébb minőségű tea vonala egyenetlen és rövidebb, ujjad alatt érezheted a durvább szemcséket. Ezzel az egyszerű módszerrel felismerheted a matcha feldolgozásának minőségét. A helytelenül őrölt matcha tea durvább, nagyobb szemcséjű, ezért rövidebb, egyenetlenebb vonalat húz. A valódi matcha teát csak a levelek pépjéből őrlik szárak nélkül, hagyományos gránitmalmokban.
Ha a leveleket a tanninokkal együtt őrlik egészben, a tea kellemetlenül keserű lesz, színe pedig a bézstől a barnáig terjed. Az igazi matcha teának:
- finom ízűnek kell lennie, és nem lehet keserű
- intenzív zöld színnel kell rendelkeznie
A matcha tea csomagolása is fontos
A levegő és a fény a japán matcha zöld tea legnagyobb ellenségei. Gyorsan rontják a matcha minőségét, színét, ízét és aromáját. Ezért a matcha tea csomagolásának nagy jelentősége van. A nagyobb kiszerelésben a tea nem kap megfelelő védelmet, és néhány nap alatt elveszítheti színét, ízét és aromáját. Az ideális megoldás az, ha a teát egyedi adagokba csomagolják, így a tasak tökéletesen megvédi a levegőtől és a fénytől.
A Matcha Tea márka az igazi eredetit importálja Japánból
A Matcha Tea márka eredeti, feldolgozott matcha teát importál közvetlenül a japán ültetvényekről. Garantáljuk a 100%-os organikus minőséget, melyet 9 különböző minősítéssel igazolunk, és a tea megfelel az EU legszigorúbb értékhatárainak. A matcha feldolgozása során nincs fermentáció, nem adunk hozzá színezéket, adalékanyagokat vagy tartósítószereket. A matchához szükséges tealeveleket organikus körülmények között termesztjük, és minden egyes tételt rendszeresen tesztelünk egy speciális laboratóriumban növényvédő szerek, gombák, E. coli baktérium és nehézfémek jelenlétére. Aktívan törekszünk környezetbarátabb termelési megoldásokra, és minimalizáljuk szénlábnyomunkat (például FSC-minősítésű papírcsomagolást használunk). Minden adag matcha teát légmentesen lezárt tasakba csomagolunk, így a felbontáskor maximális frissességet és kiváló ízt biztosítunk.
A matcha tea egyedülálló hatásai
A matcha tea magas klorofilltartalma miatt tele van antioxidánsokkal és aminosavakkal. Mivel a matchát nem hagyományos módon főzik, hanem teljes, finomra őrölt tealeveleket iszunk, a szervezet maximálisan fel tudja venni ezeket az antioxidánsokat. A matcha A-, C- és E-vitamint, nyomelemeket és akár 30% rostot is tartalmaz. Serkenti az agyműködést, javítja a koncentrációt és energiát biztosít, amely 3-6 óra alatt szabadul fel. Egy csésze matcha tea olyan, mint 10 csésze klasszikus zöld tea. A valódi, eredeti japán matcha tea segíthet szabályozni a vérnyomást és a vércukorszintet is.